Kunstgras ook gevaarlijk voor de tuin?

Een tijdje terug kwam Zembla ineens met het bericht dat er kankerverwekkende stoffen zit in de rubberen korrels van kunstgras. Dit zorgde voor veel commotie binnen de voelbalwereld. De KNVB was hiervan niet op de hoogte. Ze zijn gelijk begonnen met onderzoek of het daadwerkelijk schadelijk is voor de spelers. Er zijn namelijk 2000 kunstgrasvelden in Nederland die eventueel voor gevaar kunnen zorgen.

Verschil kunstgrasvoetbalveld en kunstgras tuin

Het grote verschil tussen deze kunstgras velden is eigenlijk dat voor een kunstgras in een tuin geen rubberkorrels worden gebruikt. Het probleem ligt namelijk ook in het rubberkorrels die bij voetbalvelden worden gebruikt. Deze rubberen korrels worden gebruikt om het kunstgras hetzelfde effect te geven als een echt grasveld. Daarbij zorgen deze rubberen korrels ervoor dat het vallen en maken van slidings op kunstgras minder pijnlijk word. Kortom om het kunstgras wat in je tuin ligt hoeft je geen zorgen te maken.

Onderzoek

Het onderzoek wat Zembla heeft uitgevoerd zitten ook wat vraagtekens tussen. De onderzoekgroep waar Zembla gebruik van gemaakt heeft was aan een kleine kant. Het ging om die onderzoek ook om het feit dat de korrels ook in de mond van de spelers terecht moet komen. Dan is de vraag ook gelijk hoe groot is de kans dat spelers korrels in hun mond krijgen. Op dit moment word er door een aantal toxicologen onderzoek gedaan naar giftige stoffen in cosmetica en naar rubber. Zij geven aan dat op dit moment niet duidelijk is wat rubberkorrels precies doet met ons lichaam. “Het is niet onveilig, maar het is ook niet bewezen veilig”. Op dit moment word er nog volop onderzocht om echt met duidelijke argumenten te komen wat rubberkorrels voor effect heeft op ons lichaam.

Rubberkorrels

De rubberkorrels die worden gebruikt voor kunstgras velden zijn gemaakt van vermalen autobanden. De autobanden zijn gemaakt van chemische afval en mogen niet worden verbrand. De chemische afval bevatten kwik, lood, benzeen, arsenicum en polycylische aromatiche koolwaterstoffen (PAK’s). Deze stoffen zouden misschien een gevaar kunnen zijn voor onze gezondheid wanneer deze in ons mond komt. Ook zou het via verwonding de stoffen in ons bloed terecht kunnen komen. Deze rubberkorrels moeten volgens KNVB gewoon voldoen aan de wettelijke normen.

Andere opties

Er wordt volop alternatieven ontwikkeld die niet van autobanden zijn. Er zijn al een aantal alternatieven die mogelijk de rubberkorrels kunnen vervangen. Zo is er bijvoorbeeld kurk en synthetisch rubber. Deze zijn ook beter voor het milieu alleen de productiekosten zijn vele malen hoger.