Het aanschaffen van leibomen

Bij het inrichten van een tuin worden tegenwoordig vaak leibomen toegepast. Ze geven aan je tuin een verzorgd uiterlijk. Door tuintips te bekijken voordat je je tuin gaat beplanten zullen daar de leibomen zeker een onderdeel van uitmaken. Bij tuintips kun je ook de verschillende soorten leibomen bekijken met hun voor- en nadelen. Wil je het hele jaar door geen inkijk in je tuin hebben, moet je leibomen kopen die ook het blad tijdens de wintermaanden vasthouden. Er zijn veel verschillende soorten. Je kunt kiezen uit loof- en naaldbomen. Loofbomen hebben gewone bladeren en naaldbomen zijn voorzien van naaldvormige bladeren. Ze zijn familie van de coniferen. Leibomen kopen moet je doen bij een goed tuincentrum die je van de juiste informatie kan voorzien.

De geschiktheid van een leiboom.

Leibomen kun je gebruiken voor het uiterlijk van je tuin, maar ook als je uit de zon wil gaan zitten. Wil je leibomen gebruiken om meer privacy te bewerkstelligen dan moet je leibomen gebruiken die snel dichtgroeien en de bladeren vasthouden. Je kunt het beste leibomen gebruiken die niet alleen bijvoorbeeld het ongewenste zonlicht afschermen, maar ook de sierwaarde van je tuin verbeteren. Voordat je de leibomen aanschaft, moet je weten hoeveel je er nodig hebt en wat de stamhoogte is. Daarna kun je de kosten berekenen. Ook moet je de kosten van de palen en de andere hulpmiddelen bij de kosten meerekenen.

Komen de leibomen op een plaats te staan waarbij ze tijdens de wintermaanden onderhevig zijn van de noordelijke wind dan kun je beter bladverliezende leibomen gebruiken. Bladverliezende leibomen kunnen over het algemeen goed tegen een vorstperiode. In Nederland en Belgiƫ worden de laatste jaren in de tuin veel leibomen gebruikt.

Leibomen die het hele jaar door groen blijven.

Voor leibomen die het hele jaar groen moeten blijven, wordt de leilaurier het meest gebruikt. Hij is tot een bepaalde temperatuur winterhard. Het is een zeer gemakkelijke leiboom die je tegenwoordig vooral tegenkomt in nieuwbouwwijken. Hij groeit bijna in iedere grondsoort. Tijdens het planten van de leilaurier moet je zorgen dat er voldoende goede aarde rond de wortel aanwezig is. Je kunt hem het beste planten door gebruik te maken van potgrond rondom de wortels. De bladeren van de leilaurier zijn groot en frisgroen waardoor je atijd heerlijk vrij in je tuin kunt zitten. De bladeren van de leilaurier geven een mooie glans. Wil je er zeker van zijn dat de leibomen die je gebruikt mooi zijn dan moet je de Querces ilex leibomen gebruiken. Het zijn de duurste leibomen de je kunt kopen, maar ze zijn prachtig in je tuin.

Onderhoud

Alle leibomen moeten gesnoeid worden. De beste periode om te snoeien is het voorjaar. Je voorkomt daardoor dat ze kunnen invriezen. Door leibomen regelmatig te snoeien zullen de leirekken mooi dichtgroeien.