HomeKamerplantenCalathea verzorgen

Calathea verzorgen

De Calathea is een prachtige plant die bekend staat om de patronen in zijn bladeren. Ze geven kleur en textuur aan je huis mee en zijn om deze reden dan ook erg populair. De verzorging van de Calathea is echter erg lastig. Deze tropische plant heeft namelijk veel zorg nodig. Maar zodra je dit onder de knie hebt is het een prachtige plant om in huis te hebben.

De Calathea is familie van de Marantaceae. Het draagt ook wel de naam gebedsplant (prayer plant) en het bestaat uit maar liefs 60 soorten. Oorspronkelijk komt de Calathea uit de tropische oerwouden van Amerika. Zo vindt je ze vandaag de dag nog steeds in het Amazonegebied in Zuid-Amerika.

Het uiterlijk

De Calathea is een mooie plant met bijzondere kleuren. De bladeren zijn groot en hebben kleurrijke patronen. Dit bestaat naast de kleur groen uit oranje, rood en roze. De onderkant van de bladeren heeft een paarse kleur. De Calathea kan maar liefst 1 meter hoog worden. Een mooie opvallende plant dus die prachtig in een hoek van de kamer past.

In de avond sluit de Calathea zijn bladeren. Deze zullen in de ochtend weer openen. Om deze reden heeft het ook de bijnaam The living plant gekregen, oftewel de levende plant. Dit fenomeen wordt ook wel nyctinastie (plantenslaap) genoemd. Minder bekend zijn de bloemen die deze plant kan dragen. Dit komt voornamelijk doordat de bladeren van deze plant veel aantrekkelijker zijn. De bloemen bloeien alleen in de zomer en kunnen de kleur geel, paars of wit bevatten.

Calathea water geven

Zowel als kamerplant als in het wild verbruikt de Calathea veel water. In de zomer is het aan te raden om twee keer per week water te geven. Dit doe je niet in grote hoeveelheden, een klein beetje per keer is voldoende. Zo voorkom je dat de plant te nat komt te staan en gaat rotten. Doordat de Calathea van oorsprong uit de tropische regenwouden komt, moet de grond altijd wel wat vochtig zijn. Begint de grond op te drogen? Dan is het weer tijd om de planten water te geven. Als het te weinig water heeft gekregen zul je het al snel merken. De plant gaat slap hangen en de bladeren zullen opkrullen. Dus ondanks dat het een lastige plant is om te onderhouden, geeft het genoeg tekens door om jou te helpen.

Mocht je het lastig vinden om te bepalen wanneer de plant water moet geven kun je altijd je vinger in de grond stoppen. Voelt het licht vochtig aan? Dan heeft de plant voldoende water. Het is niet de bedoeling dat er onderaan de plant allemaal water blijft liggen. Daarom is een pot met gaten erin wel de beste oplossing. Zo kun je makkelijk zien wanneer je teveel water hebt gegeven en het restant weggooien.

Watersysteem

Om te voorkomen dat de plant droog komt te staan, kun je gebruikmaken van een watersysteem. Deze kun je bij de wortels erin steken en elke week vullen. Het systeem merkt door de gronddruk op wanneer de grond te droog is en zal dan druppels vrijgeven. Zo weet je zeker dat de grond altijd vochtig blijft. Ook een watermeter kan een handig hulpmiddel zijn om jou op weg te helpen. Deze steek je in de pot. Vanuit hier kun je dan lezen of er genoeg water in de plantenbak aanwezig is.

Calathea verzorgen

Temperatuur

Wanneer je de Calathea kamerplant in een hoek van de kamer zet zal het al snel tevreden zijn. Het houdt namelijk van een (halve) schaduw plek en kan niet zo goed tegen direct zonlicht. Dit zul je ook gelijk aan de plant zien, de bladeren zullen bij zonlicht namelijk bruin worden. Een temperatuur boven de 18 graden is ruim voldoende. Maar ook wanneer het 30 graden in huis wordt zal de Calathea er geen last van krijgen. Een lagere temperatuur kan het wat minder goed tegen. Om die reden is het dan ook verstandig om de temperatuur altijd boven de 14 graden te houden.

Luchtvochtigheid

Wanneer je een Calathea in huis hebt, is een hoge luchtvochtigheid erg belangrijk. Daarom doet deze plant het ook erg goed in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. In een woonkamer kun je de plant beter niet te dicht bij radiatoren zetten. Naast het vermijden van radiatoren is ook tocht gevaarlijk voor deze plant.

In de winter kan het handig zijn om de plant een sproeibeurt te geven om zo de luchtvochtigheid te bevorderen en tegelijk ook stof tegen te gaan. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de plant bruine randen krijgt. Wil je niet regelmatig de planten binnen besproeien? Dan kun je ook een luchtbevochtiger in huis halen om deze zijn werkt te laten doen. Dit bevordert niet alleen de gezondheid in jouw huis, maar helpt ook jouw planten in leven te houden.

Calathea verpotten

De Calathea is een plant die ongeveer 60 cm groot kan worden. Daarom is het goed om deze plant na twee tot drie jaar te verpotten. Je kunt het beste in de winter of lente de plant verpotten. In deze tijd is de plant in een rustperiode, waardoor het daarna sneller herstelt. Wanneer je voor een nieuwe pot kiest, kies je altijd voor één die net iets groter is dan de vorige. Zo geef je de plant meer ruimte om te groeien. Het wortelstelsel kan worden uitgebreid en de potgrond die je toevoegt, geeft de nodige voedingsstoffen. Door regelmatig te verpotten zorg je dat de plant genoeg ruimte heeft. Op deze manier kan het makkelijker aan zijn voeding en vocht komen en voorkom je dat de plant dood gaat.

Calathea bemesten

Om de Calathea in goede vorm te houden, kun je begin van de zomer de plant bemesten. Veel heeft het echter niet nodig, het is belangrijker dat het genoeg water en warmte krijgt. Voor de voeding kun je kamerplanten mestvoeding kopen. Hierbij kun je beter te weinig bemesten dan te veel. Bij de meeste kun je de halve sterkte aanhouden om zeker te zijn van jouw zaak. Zeker aangezien teveel voeding schadelijk kan zijn voor deze plant. Hieronder vind je verschillende voedingen die goed zijn voor de Calathea in jouw huis.

Calathea vermeerderen

De Calathea plant kun je alleen vermeerderen door deling. Oorspronkelijk plant deze plant zich namelijk voort door zijn eigen wortelstelsel uit te breiden. Hierdoor ontstaan er nieuwe scheuten door de grond waaruit een nieuwe plant kan ontstaan. Zodra je de plant wil vermeerderen kun je dit het beste doen als je deze gaat verpotten. Je haalt de volwassen plant uit de bak en scheidt de wortels om zo verschillende kleinere planten te krijgen. Zet elke plant met wortels in een nieuwe container om zo binnen enkele weken een prachtige, nieuwe plant te zien opgroeien. De scheut heeft de grootste overlevingskans als het minimaal al 3 bladeren heeft. Uiteraard zet je deze ook weer op een schaduwrijke plek zodat het echt de tijd heeft om een sterke plant te worden.

Is de Calathea giftig?

De Calathea is geen giftige plant. Het is zowel voor kinderen als huisdieren veilig. Wel kan het eten van de plant wat irritatie opleveren. Daarnaast is het breken van de bladeren niet bevorderlijk voor de plantgroei.

Meest populair